Група: Адміністратори
Нагороди: 0
Репутація: 6
Статус: Offline
| Е́лвіс Ааро́н Пре́слі (англ. Elvis Aaron Presley або Elvis; *8 січня 1935, Тупело, Міссісіпі —†16 серпня 1977, Мемфіс, Теннессі) — славнозвісний американський співак і актор. Незважаючи на те, що років із 30 сплило з дня його смерті, Елвіс Преслі вважається надалі чи не найуспішнішим поп-музикантом ХХ століття. Встановив чимало рекордів, понині неперевершених, у царині звукозапису. Став настільки популярним, що більшість людей зазвичай дозволяє собі люб'язно звати його по-простому «Елвіс», а з його особою пов'язане словосполучення «Король рок-н-ролу», а в США — частіше просто «Король», англ. The King. Дитинство Елвіс Преслі родився близнюком у сім'ї Вернона і Ґледіс Преслі (англ. Vernon and Gladys Presley), проте його брат, Джессі Гарон, не вижив. Сім'ї Преслі жилось нелегко — і справи погіршились, коли батько майбутнього співака у 1938 році відсидів два роки у в'язниці за підробку банкових чеків. Сам Елвіс із дитинства виростав в оточенні музики й релігії: неодмінно відвідував церкву та співав у церковному хорі. Мати Преслі особливо стежила за манерами сина, прищепивши тому на все життя виняткову ввічливість і пошану до старших. Уже на своє одинадцятиріччя Елвіс отримав замість велосипеда, на який сім'я не могла собі дозволити,— ґітару. Ймовірно, на такий вибір вплинув перший музичний успіх Елвіса, адже за декілька місяців до того отримав він приз на ярмарку за виконання американської народної пісні «Стара вівчарка» (англ. «Old Shep»). У Мемфісі У вересні 1948 року сім'я Преслі переїхала в Мемфіс, штат Теннессі, де й були кращі можливості для батька Преслі знайти роботу. Саме у Мемфісі Елвіс більш усвідомлено цікавився сучасною музикою: по радіо слухав кантрі, традиційну естраду, — а також передачі з негритянською музикою: блюз, буґі-вуґі, ритм-енд-блюз. Часто відвідував він квартали Біль-стріт у Мемфісі, спостерігав гру чорних блюзменів та бродив по негритянських магазинах: під їх впливом вироблявся в Елвіса стиль одягу, яким яскраво виділявся серед інших. «Сан-Студіо» Закінчивши школу літом 1953 року, 18-річний Преслі працював водієм вантажівки, а вже 18 липня Елвіс зайшов у фоностудію Сема Філліпса,— і записав під гітару пісні «Щастя моє» (англ. «My Happiness») і «Починає тоді краятись серце моє» (англ. «That’s When My Heartache Begins»). Платівка мала бути подарунком матері Преслі, — але насправді, як і сам зізнався він, зробив запис, бажаючи почути, як саме звучатиме власний голос на жорсткому носії. А вже для себе, Елвіс записав ще одну платівку 4 січня 1954 року із піснями: «Ніколи не стоятиму тобі назаваді»/«Не однаково було б без тебе мені» (англ. «I'll Never Stand in Your Way»/«It Wouldn't Be the Same Without You».) — та декілька місяців до запису навіть встиг він виступити в клубі та навіть на декількох концертах. Наміряючи вже тоді безумовно стати музикантом, Елвісу ще доводилося застановлятися над жанром, у якому доведеться йому попрацювати: виконуватиме ґоспел і церковні гімни, чи гратиме кантрі? Секретарка фоностудії «Сан-Студіо» (англ. Sun Studio), заінтересувавшись, записала дані та координати Преслі, коли той на її питання про виконавця, до якого наближається його спів, відповів,— що такого немає. (Їх діалог став майже легендарним: англ. I said, "What kind of singer are you?" He said, "I sing all kinds." I said, "Who do you sound like?" He said, "I don't sound like nobody.") Попросивши у неї передзвонити йому, коли тільки у фірмі Філліпса, яка випускала тоді в основному негритянську музику на лейблі «Сан-Рекордс» англ. «Sun Records», буде потрібно співака, — Елвіс неодноразово зупинявся у фоностудії в надії одержати там же роботу. [img]http://www.netnarkotik.ru/admin/content/imgcon/Presli.jpg/img] Відсєбячина: Попри талант щей красенб (з слів жінок) Самі відомі пісні: Prrety Woman Jaihouse rock ... Romason, спеціально для сайту Школьнік!
|